Skoči do osrednje vsebine

Aktualno

VDT

Evropska generalna tožilka s predsednico DTS in generalnim državnim tožilcem o imenovanju evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije

Predsednica Državnotožilskega sveta Tamara Gregorčič in Generalni državni tožilec Drago Šketa sta se 26. aprila pogovarjala z  evropsko generalno tožilko Lauro Cadruta Kovesi v zvezi z  izbiro oz. imenovanjem dveh evropskih delegiranih državnih tožilcev.

 V pogovoru, ki sta mu poleg evropske generalne tožilke prisostvovala tudi namestnika evropske generalne tožilke g. Andres Ritter in g. Danilo Ceccarelli ter svetovalec evropske generalne tožilke Milan Jaron, sta generalni državni tožilec in predsednica Državnotožilskega sveta predstavila zakonodajo in dosedanje aktivnosti povezane z že oblikovanim predlogom za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev, ki ga ja Državnotožilski svet že dne 3.12.2020,  v skladu z zakonodajo, poslal Ministrstvu za pravosodje.

 Navedeno ministrstvo nato predlog za imenovanje delegiranih državnih tožilcev posreduje Vladi RS v seznanitev.

 Vlada RS predlog v nadaljevanju predloži Evropskemu javnemu tožilstvu, ki posamezne delegirane državne tožilce tudi imenuje.

 S strani vseh deležnikov pogovora niso bili prepoznani nikakršni zadržki zaradi katerih se Vlada RS s posredovanim predlogom ne bi mogla seznaniti in predlog posredovati EJT.

 Vsi so izrazili globoko zaskrbljenost zaradi nastale situacije, saj bo evropsko tožilstvo začelo delovati s 1. junijem, Republika Slovenija pa je bila prav tako  že večkrat pozvana, da posreduje  imena  kandidatov.

 

Nazaj