Aktualno

Evropska komisija odobrila projekt »CCDB«, v katerem sodeluje tudi Vrhovno državno tožilstvo RS

Evropska komisija je odobrila projekt »CCDB«, v katerem sodelujejo predstavniki desetih držav članic EU, med njimi tudi Vrhovno državno tožilstvo RS.. S projektom »CCDB« se bo vzpostavila baza vseh organov v posameznih državah članicah, ki so pristojni za prejemanje in pošiljanje evropskega preiskovalnega naloga in zahtevkov za mednarodno pravno pomoč. Baza bo delovala v okviru  evropskega portala za e-Dokaze.

O pristojnosti organov za sprejemanje ali posredovanje posameznih instrumentov iz področja kazenske zakonodaje odloči posamezna država članica. Zaradi različnih zakonodajnih okvirjev in različnih vlog ter nalog posameznih organov v kazenskih postopkih v državah članicah se pristojni organi razlikujejo. Ponekod so lahko za prejemanje posameznih zaprosil pristojna vsa državna tožilstva v državi članici, lahko pa je pristojno eno državno tožilstvo, lahko policija ali pa sodišče. Prav tako pa v primeru krajevne pristojnosti posamezen organ (prosilec ) ne pozna mej krajevnih pristojnosti.

Z izvedbo projekta bomo zagotovili bazo kompetentnih organov, ki bo enostavno, ob vnosu kraja, po katerem se določi krajevna pristojnost organa, uporabniku portala e-Dokazi ponudila naslov in vse kontaktne podatke organa, ki je pristojen za sprejem zadevnega pravnega instrumenta. Državni tožilci tako ne bodo izgubljali časa z iskanjem informacij o pristojnem organu v drugi državi članici na več spletnih naslovih, ampak bo baza pristojnih organov integrirana v portal e-Dokaz in bo enostavno ponudila najnovejše in natančne podatke o naslovu pristojnega organa.

Vrednost celotnega projekta znaša 1,19 mio EUR, od tega bo Evropska komisija financirala projekt v višini 1,07 mio EUR. Vrhovno državno tožilstvo se je odločilo za sodelovanje v projektu zaradi priložnosti zagotoviti potrebne informacije na enem mestu in tako omogočiti hitrejše in enostavnejše opravljanje službe državnih tožilcev v primerih posredovanja evropskega preiskovalnega naloga oziroma zahtevkov za mednarodno pravno pomoč. 

Projekt se bo pričel izvajati predvidoma v začetku leta 2021, trajal pa bo 18 mesecev. Vodilni partner v projektu je Ministrstvo za pravosodje Republike Avstrije.

 

Nazaj