Aktualno

Evropska komisija odobrila projekt EXEC II, v katerem sodeluje tudi Vrhovno državno tožilstvo RS

Evropska komisija je odobrila izvedbo projekta »EXEC-II«, v katerem sodeluje 18 organov iz 14 držav članic Evropske unije, med njimi tudi Vrhovno državno tožilstvo RS (VDT RS). Elektronska izmenjava e-dokazov z uporabo e-CODEX-a ponuja digitalno infrastrukturo za varno čezmejno komunikacijo na področju pravosodja, sledi cilju izboljšane izmenjave pravnih informacij v čezmejnih postopkih ter krepi pravosodno sodelovanje.

 S projektom  »EXEC II« se bo v posameznih državah omogočilo elektronsko izmenjavo dokumentov preko sistema e-CODEX. V okviru projekta se bodo razviojale rešitve, ki bodo državnim tožilstvom omogočile elektronsko izmenjavo evropskih preiskovalnih nalogov in zahtevkov za mednarodno pomoč med pristojnimi organi držav članic Evropske unije. Trenutno izmenjave zaprosil potekajo v pisni obliki po klasični pošti, v okviru projekta pa se bodo zagotovili pogoji za sodelovanje državnih tožilstev in ostalih organov po elektronski poti tako, da bo izmenjava potekala v celoti elektronsko, torej hitro, varno in enostavno.

Državni tožilci bodo po zaključenem projektu lahko uporabljali evropski portal e-Dokazi, s predpripravljenimi zaprosili, ki se jih enostavno spreminja v različne jezike. Vsi e-dokumenti in e-dokazi, ki bodo na tak način poslani tujim organom ali prejeti od tujih organov, se bodo samodejno prenesli v informacijski sitem državnega tožilstva. V okviru projekta bo testirana tudi aplikacija za izmenjavo elektronskih dokazov v obliki velikih datotek (zvočni in slikovni posnetki, izpisi elektronske komunikacije…).

Vrednost celotnega projekta znaša dobrih 3.5 milijona evrov, Evropska komisija pa bo projekt financirala z nekaj več kot 2.6 milijona evri. Vrhovno državno tožilstvo RS se je za sodelovanje v prijavljenem projektu odločilo zaradi priložnosti za nadgradnjo svojega poslovanja z informacijskimi rešitvami, razvitimi posebej za pravosodne organe, ki pripevajo k hitrejšemu in učinkovitejšemu sodelovanju v zadevah s čezmejnim elementom.

Projekt se bo predvidoma začel izvajati jeseni tega leta, trajal pa bo 24 mesecev. Vodilni partner v projektu je Ministrstvo za pravosodje Republike Avstrije. 

 

 

 

 

Nazaj