Skoči do osrednje vsebine

Aktualno

VDT

Evropsko javno tožilstvo v Ljubljani vložilo obtožnico v zvezi s projekti Erasmus+

Evropsko javno tožilstvo (EJT) v Ljubljani je na Okrožno sodišče v Mariboru zoper društvo in njegovega zakonitega zastopnika vložilo obtožnico zaradi goljufij v zvezi s subvencijami,  povezanimi  s tremi projekti Erasmus+, ki jih je financirala EU.

Zakoniti zastopnik društva, s sedežem v Mariboru, se je med letoma 2019 in 2021 prijavil na tri razpise Zavoda MOVIT, Zavoda za razvoj mobilnosti mladih v okviru programa Erasmus+. Društvo se je zavezalo k izvajanju izmenjav, tudi z mladimi Romi, za kar je pridobilo EU sredstva v višini okrog  65.000 evrov.

Kljub številnim pozivom Zavoda MOVIT društvo ni izvedlo nobene od načrtovanih projektnih aktivnosti, niti ni predložilo nobenega končnega poročila o izvedenih aktivnostih, kot je to določeno s sporazumi. Po ugotovitvah preiskave, ki je bila izvedena  ob podpori Policijske uprave Maribor, je zakoniti zastopnik društva del sredstev porabil za plačilo dolgov društva, drugi del pa za osebne namene.

Preiskava je pokazala, da je obtoženi ravnal naklepno, zavedajoč se, da niti eden od projektov, ki jih financira EU, ne bo izveden.

 Po Zakonu o kazenskem postopku (ZKP) lahko obramba na sodišče še vedno poda ugovor zoper obtožnico.

 Če bo obtoženi spoznan za krivega, mu grozi od enega do osem let zapora. Društvo lahko doleti denarna kazen, zaplemba premoženja in prisilna likvidacija.

 EJT je neodvisno javno tožilstvo Evropske unije. Odgovorno je za preiskovanje in pregon kaznivih dejanj zoper finančne interese EU.

Povezava na sporočilo za javnost EJT

Nazaj