Aktualno

Forum o gospodarski in finančni kriminaliteti z uglednimi domačimi in tujimi razpravljavci

Včeraj se je v Ljubljani zaključil Forum o finančni in gospodarski kriminaliteti, ki sta ga organizirala Društvo državnih tožilcev Slovenije in Center za izobraževanje v pravosodju.


Med glavnimi vsebinskimi poudarki dvodnevnega posveta je bila problematika t.i. belih ovratnikov, za katero je značilno, da si storilci protipravno pridobijo veliko premoženjsko korist s katero povzročijo veliko družbeno škodo. Poleg obsodbe storilcev tovrstnih kaznivih dejanj je pomembna t.i. restitucija v smislu odvzema premoženjske koristi, ki nastane kot posledica finančne in gospodarske kriminalitete oziroma povrnitev premoženjske škode.


Po uvodnem nagovoru Generalnega državnega tožilca RS Draga Škete in prispevku  vrhovnega državnega tožilca svetnika prof. dr. Zvonka Fišerja so se zvrstili številni ugledni domači in tuji predavatelji, med katerimi velja še posebej omeniti predavanje vodje enote za mednarodne in zakonodajne zadeve z italijanskega ministrstva za pravosodje Vincenza Picciottija, ki je govoril o problemih, s katerimi se soočajo Italijani pri odvzemu premoženjske koristi, pridobljene s kaznivim dejanjem, ter gosta iz Irske Martina McDermotta, direktorja oddelka za kazensko zakonodajo s področja gospodarske kriminalitete z Ministrstva za pravosodje in enakost Republike Irske, ki je predstavil problematiko začasnega zavarovanja in odvzem premoženjske koristi in predmetov na Irskem.

Nazaj