Aktualno

Forum o gospodarski in finančni kriminaliteti z uglednimi domačimi in tujimi razpravljavci

Danes se je v  Ljubljani zaključil letošnji Forum o finančni in gospodarski kriminaliteti, ki ga vsako leto organizirata Društvo državnih tožilcev Slovenije in Center za izobraževanje v pravosodju.

 Generalni državni tožilec Drago Šketa je v uvodnem govoru poudaril pomen pregona finančne in gospodarske kriminalitete, ki sodi med najzahtevnejše oblike tožilskega dela, pri čemer je izpostavil razmere na tem področju med epidemijo covid-19. Kriminalne združbe so nastale razmere izkoristile predvsem za razširitev kriminalnih dejanj s ponarejenimi medicinskimi izdelki. Opozoril je na vse zahtevnejši pregon kibernetskega kriminala in pregon številnih drugih goljufij, ki so v zadnjem letu in pol doživele svoj razmah. 

Številni drugi ugledni gosti so svoje referate namenili aktualnim temam, povezanim z vlogo politike v kazenskem pravu, problematiko protipravne premoženjske koristi, pranja denarja, ter številnim drugimi vidiki pregona finančne in gospodarske kriminalitete.

Gosti iz tujine, Karin Zweers s Specializiranega državnega tožilstva za boj proti okoljskemu in finančnemu kriminalu je predstavila problematiko zasega premoženja nezakonitega izvora na Nizozemskem, mag. Beti Hohler z Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu je orisala problem preiskave in pregona mednarodnih kaznivih dejanj v praksi, Alexander Oberdiek z državnega tožilstva v Manheimu pa je udeležence seznanil s tem, kako se Nemčija   spopada z gospodarsko kriminaliteto.

Forum je moderiral mag. Boštjan Valenčič, vodja gospodarske sekcije pri Društvu državnih tožilcev Slovenije.

Nazaj