Skoči do osrednje vsebine

Aktualno

VDT

Generalni državni tožilec z delegacijo VDT RS na Konferenci Mreže generalnih tožilcev Evropske unije (Nadal) na Dunaju

Generalni državni tožilec Drago Šketa se je skupaj z delegacijo VDT RS, od 11. do 13. maja na Dunaju udeležil 13. konference Mreže generalnih tožilcev Evropske unije.

Udeleženci so se seznanili  z izkušnjami posameznih državnih tožilstev, kar zadeva dosedanje sodelovanje z EJT. Generalni državni tožilec Drago Šketa je v svoji predstavitvi  poudaril, da je imela uvedba EJT v Sloveniji za posledico največjo spremembo slovenskega kazenskega postopka. Spomnil je tudi na zaplete ob imenovanju evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije in se ob tej priložnosti javno zahvalil evropski glavni tožilki za močno in jasno izraženo podporo državnemu tožilstvu RS ter obema evropskima delegiranima tožilcema, ki jo je izkazala tudi s svojim obiskom na Vrhovnem državnem tožilstvu RS in nastopom na skupni tiskovni konferenci konec lanskega leta.

Udeleženci konference so v razpravah svoj poudarek namenili pogledu na prihodnost vzpostavitve in delovanja nacionalnih državnih tožilstev in nove vloge Eurojusta po začetku delovanja Evropskega javnega tožilstva (EJT). Svoj pogled na to sta v svojih govorih predstavila tudi evropska glavna tožilka Laura Kövesi in podpredsednik Eurojusta Boštjan Škrlec.

V luči trenutnih razmer so udeleženci konference podpisali izjavo glede dogajanja v Ukrajini, s katero so se zavzeli za čimprejšnje končanje vojne ter pomoč Ukrajini, predvsem pri preiskovanju in pregonu kaznivih dejanj, povezanih z agresijo na ozemlju Ukrajine.«

 

 

Nazaj