Aktualno

Generalni državni tožilec na posvetu o izvrševanju ustavne pravice do svobode izražanja

Generalni državni tožilec RS Drago Šketa se je dne 12. decembra udeležil posveta o izvrševanju ustavne pravice do svobode izražanja, ki ga je organiziralo Ministrstvo za notranje zadeve na Brdu pri Kranju.

Generalni državni tožilec je v sklopu posveta aktivno sodeloval pri okrogli mizi, kjer je bila glavna tematika prihodnost položaja pravosodja in notranjih zadev v zvezi s svobodo izražanja v Republiki Sloveniji, dopustnost omejevanja pravice do svobode izražanja ter ustavnopravna razlaga sovražnega govora, pozivanja k nasilju ter razširjanja nestrpnosti in sovraštva. Poudarek razprave je temeljil na dejstvu, da gre pri svobodi izražanja, tako v nacionalnem kot v širšem evropskem in mednarodnem prostoru, za eno najpomembnejših človekovih pravic  ter da sta svoboda zbiranja in svoboda izražanja temeljni svoboščini, ki jih vsakomur priznava Ustava Republike Slovenije in sta pomembni predpostavki demokratične družbe.

Posveta so se poleg generalnega državnega tožilca RS in ministrice za notranje zadeve mag. Tatjane Bobnar kot organizatorke, udeležili tudi direktor Agencije Evropske unije za temeljne pravice, podpredsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, najvišji predstavniki Policije in drugi pravni strokovnjaki tega področja.

Nazaj