Aktualno

Generalni državni tožilec RS na obisku pravosodnih institucij v ZDA

Generalni državni tožilec Drago Šketa se je od 26. do 29. septembra z delegacijo državnih tožilcev mudil na obisku v ZDA. V okviru obiska se je seznanil z delovanjem ameriških pravosodnih institucij s poudarkom na postopkih tamkajšnjih pravosodnih oblasti, povezanih z odkrivanjem in pregonom najtežjih oblik kaznivih dejanj kot so: korupcijska kazniva dejanja, čezmejni organiziran kriminal ter kibernetski in finančni kriminal.

Generalni državni tožilec se je med drugim sestal z namestnikom pomočnika generalnega državnega tožilca Bruceom C. Swartzem, s pomočnikom direktorja FBI Raymondom Dudo in direktorjem Urada za mednarodne zadeve na področju drog in kazenskega pregona za Evropo in Azijo pri State Departmentu Jamesom Applegateom. V okviru obiska State Departmenta so potekali tudi pogovori slovenske delegacije z odgovornimi za mednarodno pravno pomoč, pri čemer so udeleženci srečanja dosedanje sodelovanje Slovenije in ZDA na tem področju ocenili kot zelo dobro.

Slovenska delegacija je med drugim obiskala še državno tožilstvo in sodišče v Rockvillu v zvezni državi Maryland, Center za izobraževanje sodnikov v Annapolisu, Urad za boj proti prepovedanim drogam (DEA) in se sestala s predstavniki Oddelka za računalniško kriminaliteto in intelektualno lastnino v okviru ministrstva za pravosodje ter Urada za razvoj pomoč in usposabljanje tožilcev v tujini pri ministrstvu za pravosodje.

 

Nazaj