Aktualno

Generalni državni tožilec Drago Šketa je kot sopredsedujoči sodeloval na 15. Posvetovalnem forumu generalnih državnih tožilcev EU v Haagu

Digitalizacija pravosodja in sodelovanje z Evropskim javnim tožilstvom sta bili središčni temi 15. Posvetovalnega foruma generalnih tožilcev in direktorjev državnih tožilstev držav članic EU. Dogodek, ki je potekal 14. in 15. oktobra v Haagu, je bil zaradi epidemije Covid-19 prvo skupno srečanje najvišjih predstavnikov evropskih tožilstev v zadnjih dveh letih.


Sopredsedujoči, generalni tožilci vseh štirih predsedstev Sveta EU letošnjega in lanskega leta, med njimi tudi generalni državni tožilec Drago Šketa kot predstavnik aktualne predsedujoče države Sveta EU, so v skupni izjavi poudarili, da je pandemija Covid-19 pokazala, da je krizo najbolje reševati skupaj.


Kot so pojasnili, je bil to razlog, da skupaj gostijo 15. Posvetovalni forumu kot jasen znak solidarnosti med tožilstvi v EU. »Ponovna možnost, da smo se lahko osebno srečali je velik privilegij, ki nam omogoča razpravo o aktualnih dogajanjih, kot sta sodelovanje z Evropskim javnim tožilstvom in digitalizacija pravosodja. Pandemija je dala jasno vedeti, da pravosodje povsod v EU potrebuje popolno digitalizacijo za učinkovit boj proti čezmejnemu kriminalu, zato bo potrebno ta proces v prihodnje še pospešiti« so poudarili sopredsedujoči, ki se jim je pridružil tudi predsednik Eurojusta Ladislav Hamran.

Nazaj