Aktualno

Generalni državni tožilec Drago Šketa na uradnem obisku na Dunaju

Generalni državni tožilec RS Drago Šketa se je na povabilo Generalnega prokuratorja Republike Avstrije pri Vrhovnem sodišču dr. Franza Plöchla, mudil na uradnem obisku na Dunaju.

Delegacijo Vrhovnega državnega tožilstva RS  se je udeležila delovnih sestankov na Ministrstvu za pravosodje Republike Avstrije, na Generalni prokuraturi, v Uradu javnega tožilca na pritožbenem sodišču, ter na Centralnem javnem tožilstvu za boj proti gospodarskemu kriminalu in korupciji.  

Slovenski predstavniki so se med obiskom podrobneje seznanili s položajem generalnega prokuratorja v sistemu avstrijskega pravosodja, s pripravo letnega poročila, ki ga za avstrijsko državno tožilstvo pripravlja ministrstvo za pravosodje,  z delom pritožbenih tožilstev pri višjem sodišču, ter z delovanjem elektronskega spisa.

Posebno pozornost so namenili aktualnim vprašanjem v zvezi z mednarodnim projektom e-CODEX, ki se razvija kot nekakšna temeljna platforma za elektronsko izmenjavo dokumentov med pravosodnimi organi držav članic EU. V njem sodeluje 24 držav, med katerimi zaenkrat ni Slovenije, pri čemer Evropska komisija vztraja, da bodo v prihodnje v projekt  vključene vse države članice.

Predstavniki obeh držav so med drugim razpravljali tudi o vprašanjih povezanih z vzpostavitvijo in delovanjem Urada Evropskega javnega tožilca (EJT) ter o evropskem preiskovalnem nalogu (EIO), pri čemer sta obe strani poudarili pomen mednarodnega sodelovanja na področju kazenskega pregona, ki je na visoki ravni.

Obisk Generalnega državnega tožilca RS na Dunaju poteka v času avstrijskega predsedovanja Svetu EU.

 

Nazaj