Skoči do osrednje vsebine

Aktualno

VDT

Delegacija Vrhovnega državnega tožilstva na 13. Posvetovalnem forumu generalnih tožilcev in direktorjev javnih tožilstev držav članic EU

 

Boj proti terorizmu in tihotapljenje migrantov sta bili osrednji temi letošnjega 13. Posvetovalnega foruma generalnih tožilcev in direktorjev javnih tožilstev držav članic EU v Haagu, ki se ga je udeležila tudi delegacija Vrhovnega državnega tožilstva RS pod vodstvom generalnega državnega tožilca Draga Škete,

Tokratni forum je potekal v skupni organizaciji dveh predsedujočih držav Svetu EU v letu 2018; Bolgarije, ki je Svetu EU predsedovala v prvi polovici leta, in Avstrije, ki mu predseduje od 1. julija do konca letošnjega leta.

Udeleženci foruma so se uvodoma seznanili z bolgarsko izkušnjo pri preiskovanju in mednarodnem sodelovanju na področju terorizma. Predstavnik ECTC (European Counter Terorrism Centre) pri Europolu je predstavil Evropski center za boj proti terorizmu, ki je bil ustanovljen leta 2016. Gre za center, ki zagotavlja operativno podporo državam članicam pri preiskavah, skrbi za izmenjavo podatkov in mednarodno sodelovanje med pristojnimi organi držav članic  z namenom učinkovitejšega boja proti terorizmu.

Udeleženci so se seznanili tudi z operativnimi aktivnostmi Eurojusta na prednostnih področjih, kot so terorizem, kibernetski kriminal in tihotapljenje migrantov, ter z aktivnostmi povezanimi z elektronskimi dokazi in Evropskim preiskovalnim nalogom. Predsednik Eurojusta je v predstavitvi svoje vizije velik poudarek namenil digitalizaciji pravosodja znotraj EU, kjer bo izmenjava podatkov med pristojnimi organi potekala na strukturiran in predvsem varen način.

Več o 13. Posvetovalnem forumu generalnih tožilcev in direktorjev javnih tožilstev držav članic EU. 

 

Nazaj