Aktualno

Generalni državni tožilec RS z delegacijo državnih tožilcev na uradnem obisku v Bolgariji

Generalni državni tožilec RS Drago Šketa se je od 18. do 21. junija 2018 z delegacijo udeležil uradnega obiska v Bolgariji. Predstavniki Vrhovnega državnega tožilstva RS in Specializiranega državnega tožilstva RS  so se srečali z bolgarsko ministrico za pravosodje Tsetsko Tsachevo. Sestali so se tudi z Generalnim tožilcem Bolgarije Sotirjem Tsatsarovim, s predsednikom Vrhovnega upravnega sodišča Georgijem Cholakovim in vodjo Prizivnega tožilstva v Plovdivu, Ivanom Daskalovom. Med drugim so obiskali tudi Vrhovni sodni svet Bolgarije.

Tema pogovor z bolgarsko ministrico za pravosodje so bile spremembe na področju zakonodaje in izzivi, ki jih prinaša ustanovitev Urada evropskega javnega tožila.

Na sestanku pri Generalnem tožilcu Bolgarije je bila glavna tema pogovor organiziranost, pristojnosti in delovanje Specializiranega državnega tožilstva, ki ga je na bolgarski strani predstavljal njegov vodja, Ivan Geshev. V pogovorih sta se delegaciji dotaknili stičnih točk delovanja ter identificirali skupne težave, s katerimi se tožilci SDT obeh držav srečujejo pri svojem delu. Udeleženci sestanka so sprejeli sklep, da se bosta tožilstvi v prihodnje, zaradi podobnih problemov in prepoznanih uspešnih pristopov pri reševanju najtežjih oblik kaznivih dejanj, še tesneje povezali.

Predsednik Vrhovnega upravnega sodišča, gospod Geargi Cholakov, je predstavil pristojnosti sodišča in naravo zadev, s katerimi se ukvarjajo.

Uradni obisk slovenske delegacije v Bolgariji je zaokrožil obisk Prizivnega tožilstva v Plovdivu

Povratni obisk slovenska delegacije Vrhovnega državnega tožilstva  RS in Specializiranega državnega tožilstva RS v Bolgariji je bil še v času  predsedovanja Bolgarije Svetu EU, ki se zaključuje 1. julija, ko bo predsedovanje prevzela Avstrija.

 

Nazaj