Aktualno

Generalni državni tožilec se je udeležil oktobrskega zasedanja OECD

Generalni državni tožilec RS Drago Šketa se je udeležil rednega oktobrskega  zasedanja OECD, Delovne skupine za boj proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev (WGB).

Tokratnega zasedanja so se udeležili predstavniki Komisije za preprečevanje korupcije, Ministrstva za pravosodje, Policije in Vrhovnega državnega tožilstva RS.

Generalni državni tožilec je ocenjevalce seznanil s sprejemom politike pregona, ob robu srečanja pa se je  sestal tudi z vodjo protikorupcijskega oddelka OECD, Patrickom Moulettom ter podpredsednikom WGB, Lorenzom Salazarjem.

WGB je 18.10.2018 obravnavala pisno poročilo Republike Slovenije o napredku v tretjem ocenjevalnem krogu. Ocenjevalci so izpostavili velik napredek pri izpolnjevanju priporočil na področju kazenske zakonodaje, usposabljanja in osveščevalnih aktivnosti, kot dobro prakso pa so izpostavili analizo Vrhovnega državnega tožilstva glede tožilske prakse pregona pravnih oseb.

Kot edino odprto vprašanje tokratnega ocenjevanja ostaja vprašanje sprejema novele Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, pri čemer pa so ocenjevalci pozdravili informacijo glede aktivnosti Ministrstva za pravosodje, ki je pripravilo predlog sprememb zakona, ki bo predvidoma obravnavan v Državnem zboru do konca letošnjega leta.

Slovenija bo na zasedanju oktobra 2018 delovni skupini ponovno poročala o delovanju Komisije za preprečevanje korupcije in napredku pri sprejemanju Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

 

Nazaj