Aktualno

Generalni prokurator Republike Avstrije obiskal državni tožilstvi

Generalni prokurator Republike Avstrije pri Vrhovnem sodišču dr. Franz Plöchl  se je v okviru dvodnevnega delovnega obiska v Sloveniji, 25. in 26. novembra, sestal z delegacijo Vrhovnega državnega tožilstva RS pod vodstvom generalnega državnega tožilca Draga Škete ter obiskal Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, kjer se je pogovarjal z vodstvi okrožnih državnih tožilstev, ki mejijo na Republiko Avstrijo.

[

Delegacija Vrhovnega državnega tožilstva je z visokim gostom iz Avstrije spregovorila o vpeljavi novih informacijskih rešitev na državnih tožilstvih, o prihodnjem delovanju mreže Nadal

in o ključnih problemih ter potrebnih zakonodajnih rešitvah pri vzpostavitvi Urada evropskega javnega tožilca ob začetku delovanja te nove evropske institucije.

 

Delovnega srečanja na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru so se udeležili vodje oziroma namestnica vodje štirih tožilstev, ki mejijo na Republiko Avstrijo – ODT iz Kranja, ODT iz Slovenj Gradca, ODT iz Murske Sobote in vodja ODT iz Maribora. V pogovorih so izmenjali izkušnje z delom tožilstev na prvi stopnji, slovenski tožilci pa so se seznanili tudi z izkušnjami avstrijskih kolegov s tožilsko preiskavo in pomenom neodvisnosti tožilcev v Avstriji. Posebej so izpostavili pozitivni pomen neposrednega sodelovanja med obmejnimi tožilstvi obeh držav, ki se kažejo tudi v tradicionalnih letnih srečanjih med ODT v Kranju in tožilstvom v Celovcu.

Nazaj