Aktualno

Izobraževalni dnevi vrhovnega državnega tožilstva in društva državnih tožilcev

Od 6. do 7. junija 2024 so v Termah Olimia v Podčetrtku potekali tradicionalni Izobraževalni dnevi Vrhovnega državnega tožilstva RS in Društva državnih tožilcev Slovenije, ki sta jih vodila vrhovna državna tožilka Mirjam Kline in višji državni tožilec dr. Boštjan Valenčič.

Generalna državna tožilka dr. Katarina Bergant se je v uvodnem nagovoru dotaknila predvsem plačne problematike tudi v luči dopolnilne odločbe in sklepa Ustavnega sodišča RS.

Prvi dan srečanja, ki se je zaključil z občnim zborom Društva državnih tožilcev Slovenije, so udeleženci prisluhnili predavanjem s področja kibernetskega kriminala, sodelovanja državnega tožilstva z Evropskim javnim tožilstvom (EJT) in se seznanili s konkretnim primerom umora, ter s problematiko obravnavanja infekcijskih bolezni v kazenskem pravu. Drugi dan srečanja pa so se zvrstile vsebine s področja delovanja organizacije Eurojust in Posebnega oddelka Specializiranega državnega tožilstva RS; med drugim so se udeleženci seznanili s temami s področja sovražnega govora, izločanja dokazov  in pridobivanja le teh iz tujine,  ter s specifikami komunikacije z orodjem SDI.

Nazaj