Skoči do osrednje vsebine

Aktualno

VDT

Izobraževalni tožilski dnevi v Kranjski gori

V Kranjski gori so 11. in 12. junija potekali izobraževalni dnevi v organizaciji Društva državnih tožilcev Slovenije, Vrhovnega državnega tožilstva RS in Centra za izobraževanje v pravosodju. 

Poudarek prvega dne je bil na izvrševanju kazenskih sankcij - tako v postopku probacije, kot nadalje, v času prestajanja zaporne kazni in na predstavitvi osebne izkušnje obsojenke. Ob koncu prvega izobraževalnega dne so tožilci prisluhnili še predavanju - koliko in kaj lahko pričakujemo od prič  v zvezi s pomnjenjem dogodkov.

Uvodničarja drugega dne, višja pravosodna svetovalca Sedin Kičin in mag. Jasmina Tabaković  sta predstavila delo tožilstva na področju ponarejenih zdravil; o razmerju med kaznivimi dejanji in prekrški sta govorila vrhovni državni tožilec dr. Zvonko Fišer in višja pravosodna svetovalka Janja Potisk. Silvo Recek iz Zavarovalnice Triglav je predstavil sodobne pristope pri reševanju zavarovalniških prevar, okrajni državni tožilec Luka Virant odprta vprašanja pri pregonu kaznivih dejanj s področja intelektualne lastnine; okrajna državna tožilka Nina Židanik je govorila o delu napotenega tožilca v Eurojustu, okrajna državna tožilka Vesna Kermavt pa med drugim o tem, kako  strokovno nadgraditi tožilske akte, ki obravnavajo pravne osebe. 

Mag. Anja Štrovs je s predavanjem o evropskem preiskovalnem nalogu zaključila sklop predavanj, ki jim je sledila razprava o aktualnih problemih, s katerimi se tožilci srečujejo pri svojem delu.

 

 

 

Nazaj