Aktualno

Madžarski generalni državni tožilec na obisku v Sloveniji

Od 1. do 3.  oktobra se je na obisku  v Sloveniji  mudila delegacija tožilstva Republike Madžarske pod vodstvom  Generalnega tožilca Republike Madžarske dr. Petra Polta.

Visoki predstavniki madžarskega tožilstva so se v spremstvu veleposlanice Republike Madžarske v  Sloveniji Njena Ekscelenca Edit Szilagyine Batorfi  srečali z delegacijo Vrhovnega državnega tožilstva pod vodstvom Generalnega državnega tožilca Republike Slovenije Draga Škete. Razpravljali so o krepitvi sodelovanja med tožilstvoma obeh držav, ter se seznanili z organizacijo in delovanjem slovenskega državnega tožilstva. Delegaciji obeh tožilstev sta se v okviru čezmejnega sodelovanja dogovorili o vzpostavitvi stikov med Okrožnim državnim tožilstvom v Murski Soboti in tožilstvoma v Szombatheju in Zalaegerszegu.

Kar zadeva ureditev sodstva na Madžarskem, se le ta nekoliko razlikuje od Slovenije;  tožilce na Madžarskem imenuje generalni državni tožilec in ne politika, sodnike pa imenuje predsednik republike na predlog sodnega sveta in ne parlament,  tako kot to narekuje ureditev pravosodja pri nas.  

Poleg sestanka na Vrhovnem državnem tožilstvu RS, so se madžarski gostje udeležili tudi delovnega sestanka na Specializiranem državnem tožilstvu Republike Slovenije, kjer so z delegacijo tožilstva, pod vodstvom vodje specializiranega državnega tožilstva, mag. Harija Furlana, govorili  o problemih mednarodnega terorizma, ter se na obisku na  Okrožnem državnem tožilstvu v Murski Soboti seznanili z delom  tožilstva, ki je pristojno za madžarsko manjšino v Sloveniji.

Delegacijo madžarskega tožilstva, pod vodstvom generalnega tožilca dr. Petra Polta, je v torek sprejel tudi predsednik  Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič.

 

 

Nazaj