Aktualno

Novoletni sprejem generalnega državnega tožilca za novinarje

Današnjega novoletnega sprejema, ki ga je za novinarje pripravil dr. Zvonko Fišer, sta se udeležila tudi oba kandidata za novega generalnega državnega tožilca Drago Šketa in Robert Renier.

Generalni državni tožilec dr. Zvonko Fišer je predstavnicam in predstavnikom medijev zaželel obilo profesionalnih in osebnih uspehov v letu 2017.

Kot je poudaril, je bil namen današnjega srečanja, ki ga je tožilstvo letos prvič organiziralo v takšni obliki, medsebojno spoznavanje in grajenje mostov zaupanja.

"Na srečanje smo pripeljali špico tožilske organizacije, to je vodje okrožnih državnih tožilstev in predstavnike vrhovnega državnega tožilstva, z menoj vred. Seveda se nekateri poznamo, tudi z bojnih polj, če smem tako reči, vsi pa ne. Nekateri nas srečujete redkeje, zato ni narobe, če nas spoznate tudi v živo, v bolj neformalnem okolju. Drugi bistveni namen našega srečanja je, da se v sproščenem vzdušju tudi pogovorimo. Da, morda bi lahko ob pogovoru o tem, kar nas teži, naredili politiko krivo še za naše križe in težave. Dosti nam sicer ne bo pomagalo. Morebiti se bo pokazala priložnost za to, da si povemo, kako vidimo drug drugega in kaj nas moti pri enih in kaj pri drugih. No, verjetno je takšno pričakovanje za začetek preveliko. Nič zato, pa drugič.. Ni običajna novinarska nonšalanca ali simpatična ohlapnost, če pripišete komu funkcijo, ki je nima ali ga prikrajšate za tisto, ki jo ima, ali ga sprašujete nekaj, kar bi vam moral povedati kdo drug. Morebiti vas bomo počasi le prepričali, da je organ pregona državno tožilstvo in ne policija.
Toda naukov si danes ne bomo delili, da ne bi nalomili steklenega mostu, po katerem se skušamo približati drug drugemu. Približati vsaj toliko, da si verjamemo, da delamo, da želimo delati dobro in da, vsaj za nas to velja, ne prikrivamo ničesar od tistega, kar ima javnost pravico izvedeti o stvareh, s katerimi se ukvarjamo. Kot profesionalci bomo verjetno soglašali, da sta profesionalnost in profesionalni odnos tisto, kar nas druži, mora nas družiti, in kar lahko pomaga odpraviti tudi kakšno oviro ali ovirico v medsebojni komunikaciji. S seboj smo prinesli knjige o tožilski organizaciji, tamle vas čakajo, lahko jih vzamete in upam, da vam bodo v koristno pomoč. Dovolite mi, da na koncu nazdravim in vas prepustim namenu, zaradi katerega smo se zbrali, "je k druženju, po neformalnem nagovoru, zbrane predstavnike sedme sile povabil dr. Zvonko Fišer.

Nazaj