Aktualno

Podatki Vrhovnega državnega tožilstva RS o aktivnosti pregona po 135. členu KZ-1 v zadevah, v katerih je oškodovanec predsednik vlade RS

Na Vrhovnem državnem tožilstvu RS v zvezi z očitki iz vrst nekaterih politikov, ki se v zadnjem času pojavljajo na račun domnevne neaktivnosti državnega tožilstva glede pregona kaznivih dejanj po 135. členu KZ-1, v primeru, ko gre za grožnje predsedniku vlade RS Janezu Janši, seznanjamo javnost z aktualnimi podatki, ki pričajo o tem, da navedbe o neaktivnosti državnega tožilstva glede omenjenih zadev ne držijo.

 Ker v zvezi s tem na Vrhovnem državnem tožilstvu zaznavamo tudi povečan interes medijev, objavljamo zadnje podatke, ki izkazujejo, da so državna tožilstva od leta 2020 zoper znane storilce v omenjenih zadevah vložila na sodišča 12 obtožnih predlogov, nekaj med njimi s predlogi za izdajo kaznovalnih nalogov in eno posamezno preiskovalno dejanje zoper znane storilce. Razen tega so najmanj tri zadeve v predkazenskem postopku z namenom identifikacije storilca.

Nazaj