Aktualno

Pogovori s predstavniki Republike Severne Makedonije o finančnih preiskavah

Generalni državni tožilec RS Drago Šketa je z delegacijo Specializiranega državnega tožilstva RS sprejel predstavnike Ministrstva za notranje zadeve, Carinske uprave, Uprave za finančno policijo Republike Severne Makedonije ter predstavnike Osnovnega državnega tožilstva in Osnovnega državnega tožilstva za pregon organiziranega kriminala in korupcije iz Skopja.

Na sestanku na Vrhovnem državnem tožilstvu RS so se - v prisotnosti predstavnikov Ministrstva za notranje zadeve RS, Finančne uprave RS in Centra za evropsko prihodnost - pogovarjali o izvajanja programa mednarodne razvojne pomoči Republike Slovenije Republiki Severni Makedoniji na področju finančnih preiskav.

Severna Makedonija v skladu s priporočili Evropske komisije krepi svoje delovanje na področju izboljšanja učinkovitosti kazenskega pregona v boju proti nekaterim oblikam kriminala, kot sta pranje denarja in finančni kriminal.

Izvajanje finančnih preiskav, ki vodi do odvzema premoženjske koristi, pridobljene s kaznivim dejanjem in premoženja nezakonitega izvora je orožje, ki ga makedonski organi preiskovanja in pregona v boju proti organiziranemu kriminalu in korupciji uporabljajo vse pogosteje in vedno bolj uspešno. Slovenija Makedoniji na tej poti nudi podporo in pomoč preko mednarodnega razvojnega sodelovanja. Zadnji delovni obisk je pokazal, da so makedonske institucije in preiskovalni organi dosegli izjemen napredek na področju učinkovitejšega izvajanja finančnih preiskav, kar so potrdili ne le njihovi slovenski kolegi-mentorji, temveč tudi udeleženci sami.  

Udeleženci delovnega obiska so izrazili zahvalo Sloveniji za prijateljsko pomoč in stalno podporo prizadevanjem Severne Makedonije pri izvajanju reform na poti v EU, slovenski sogovorniki pa so jim zagotovili, da lahko nanjo  računajo tudi v prihodnje.  

Nazaj