Skoči do osrednje vsebine

Aktualno

VDT

Potrditev, da je tožilstvo uspešno pri pregonu najzahtevnejših kaznivih dejanj

V vsaki zadevi, v kateri obstaja utemeljen sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, je tožilstvo dolžno sprožiti kazenski pregon. Ocenjevanje verjetnosti končnega izida, morebitnega položaja obdolženca ali odzivov javnosti, ne more biti merilo za odločitev o uvedbi pregona. Ta mora vedno temeljiti zgolj in izključno na ugotovitvi o obstoju zakonskih pogojev za pregon, v fazi sojenja pa sodišče presoja, ali so vsi elementi obtožbe dokazani s popolno gotovostjo, ki se po zakonu zahteva za obsodilno sodbo.

Pravnomočna obsodilna sodba v tem dolgotrajnem, zahtevnem in odmevnem primeru je dokaz, da je tožilstvo dobro opravilo svoje delo. Tožilstvo je obtožbo podkrepilo s prepričljivimi dokazi, na podlagi katerih sta sodišči prve in sedaj tudi druge stopnje z gotovostjo ugotovili utemeljenost obtožbe in izrekli obsodilno sodbo, kar je potrditev strokovnosti tožilskega dela.

Ne oziraje se na pritiske, ki spremljajo naše delo, bo tožilstvo s strokovnim, predanim ter na ustavi in zakonu temelječim delom še naprej prispevalo k zagotavljanju učinkovitejšega pravosodja in krepitvi zaupanja v pravno državo.

 

Nazaj