Aktualno

SDT nad koruptivne uradnike

Na Specializiranem državnem tožilstvu RS usmerjamo predkazenski postopek, v okviru katerega so dne 23. 1. 2024 potekale hišne preiskave na območju Ljubljane, Celja,  Kranja in Nove Gorice, usmerjene zoper 19 osumljenih oseb, in sicer zaradi kaznivih dejanj dajanja in jemanja podkupnine, zlorabe uradnega položaja in drugih.

Specializirano državno tožilstvo RS od leta 2021 kontinuirano usmerja predkazenski postopek, ki je bil sprva usmerjen zoper dve fizični osebi zaradi utemeljenih razlogov za sum korupcijskih kaznivih dejanj. Prikriti preiskovalni ukrepi so se nato širili na tudi druge osumljene in nova kazniva dejanja, kar je po več kot eno leto trajajočem predkazenskem postopku rezultiralo v utemeljenih razlogih za sum sistemske korupcije, tako v državni upravi pri pridobivanju gradbenih in uporabnih dovoljenj predvsem na območju Mestne občine Ljubljana, kot tudi zlorabe sredstev Mestne občine Ljubljana.

Osumljenim se očitajo huda gospodarsko korupcijska kazniva dejanja, do katerih mora imeti država ničelno toleranco in za katera  so izkazani utemeljeni razlogi za sum, da so jih izvršili osumljeni po že vzpostavljenem načinu delovanja.

Predkazenski postopek v tej zadevi še ni zaključen, vsi zaseženi predmeti na hišnih preiskavah in predvsem elektronske naprave bodo podvrženi temeljiti analizi, rezultat katere bo pokazal smer za nadaljnje korake tako policije kot tožilstva.

Nazaj