Skoči do osrednje vsebine

Aktualno

VDT

Slovenski predstavnik Boštjan Škrlec je novi podpredsednik Eurojusta

 

Nacionalni predstavnik Slovenije Boštjan Škrlec je bil izvoljen za novega podpredsednika Eurojusta, agencije EU za pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah. Kot slovenski predstavnik je član te institucije že od leta 2017.

 

Višji državni tožilec Boštjan Škrlec, ki ima bogate, več kot dvajsetletne izkušnje na področju pravosodja, je svojo tožilsko kariero začel leta 1999 kot državni tožilec na Okrožnem državnem tožilstvu v Krškem. V letih od 2008 do 2012 je bil državni sekretar na Ministrstvu za pravosodje RS. Preden se je pridružil Eurojustu, je bil generalni direktor na Vrhovnem državnem tožilstvu RS. V svoji karieri se je veliko ukvarjal z mednarodnim sodelovanjem na področju kazenskega prava; med drugim je bil član Odbora strokovnjakov za vrednotenje ukrepov za preprečevanje pranja denarja (MONEYVAL) pri Svetu Evrope, deloval pa je tudi v Evropskem odboru za preprečevanje mučenja in nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja (CPT).

Za podpredsednika ga je s tajnim glasovanjem izvolil Kolegij Eurojusta, ki je najvišji organ upravljanja te EU agencije in ki ga sestavljajo nacionalni predstavniki vseh držav članic ter Komisije EU. Njegov mandat podpredsednika Eurojusta se izteče leta 2024.

 

 

 

Nazaj