Aktualno

Specializirano državno tožilstvo uspešno v obširni akciji zoper  mednarodno hudodelsko združbo

Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije (SDT RS) je v obširni akciji zoper razvejano mednarodno hudodelsko združbo, osumljeno kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po 186. členu KZ-1 ter kaznivih dejanj nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 307. člena KZ-1, na pripornih narokih, ki so potekali 12. in 13. 1. 2023, predlagalo pripor za 14 oseb in vložilo zahtevo za preiskavo zoper 35 oseb. Sodišče je vsem predlogom tožilstva sledilo.

Hudodelska združba, ki je bila razvejana v dva dela, je delovala najmanj od 12. 2. 2019 do 9. 1. 2023 na širšem območju Slovenije ter na območjih Avstrije in Italije, pri čemer sta bila oba dela hudodelske združbe osredotočena na območji Kranja in Jesenic. Celico, ki je izvirala iz Kranja in je delovala najmanj od 26. 3. 2021 do 14. 5. 2021, je iz tujine vodil državljan Srbije, v njej pa je sodelovalo še najmanj šest oseb. Drugo celico, ki je izvirala iz Jesenic in je delovala najmanj od 12. 2. 2019 do 9. 1. 2023, je vodil državljan Republike Slovenije, v njej pa je sodelovalo še najmanj 26 oseb.

Obe celici sta se ukvarjali s preprodajo večjih količin prepovedanih drog, in sicer je prva združba preprodajala heroin, kokain in konopljo, druga združba pa kokain, amfetamin, konopljo in MDMA (ekstazi). Obe združbi sta velike količine droge tihotapili predvsem v Avstrijo na območje Celovca in Salzburga, zaznani so bili tudi posamezni transporti droge v Italijo. Druga združba je sama proizvajala amfetamin ter organizirala dve ločeni skupini, ki sta v skupno najmanj desetih stanovanjskih hišah na območju Slovenije v prirejenih prostorih proizvajali konopljo. Vseh deset hiš se ni uporabljajo istočasno, saj je združba proizvodnjo konoplje selila in so določene hiše uporabljali le za določen čas, nato pa jih »počistili« in proizvodnjo konoplje preselili drugam. Izsledki izvedenih hišnih preiskav izkazujejo, da so nekateri osumljenci nezakonito posedovali strelno orožje, med katerim je bilo tudi prepovedano avtomatsko orožje. Razen tega so nekateri od osumljencev trgovali s posameznimi kosi strelnega orožja.

Predkazenski postopek, ki ga je usmerjalo SDT RS,  je potekal z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov in se je zaključil v dneh od 9. 1. 2023 do 10. 1. 2023. Zaključna akcija je potekala koordinirano na področju Slovenije in Avstrije s sodelovanjem avstrijskih varnostih organov. V Sloveniji so bile opravljene hišne preiskave pri 28 osebah, v Avstriji pa pri 7 osebah. Slovenska policija je med realizacijo odvzela prostost 15 osebam. Slovenska policija je ob izvedbi hišnih preiskav našla in zasegla 11 kg amfetamina, 3.023 tablet MDMA, 4.894 rastlin konoplje, večja količina prepovedane konoplje rastline - vršički, in približno 300.000 € gotovine. Policija podatke še zbira in analizira, pričakovati je, da se bodo količine še povečale.

Nazaj