Aktualno

Tožilstvo v Kopru vložilo obtožnico  v zadevi Marinblu

Okrožno državno tožilstvo v Kopru je 16.11. 2022 na Okrožno sodišče v Kopru vložilo obtožnico zoper dve fizični in dve pravni osebi zaradi kaznivih dejanji kršitve temeljnih pravic delavcev po 196. členu KZ-1 in ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1.

Kot je bilo ugotovljeno v predkazenskem postopku, delavcem niso bili plačani dodatki za nočno delo, delo v nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih; ni jim  bila omogočena pravica do zakonsko predpisanega počitka, kršena so bila tudi določila o trajanju delovnega časa v nasprotju z zakonskimi obveznostmi v času od januarja 2020 dalje. Na ta način je bilo oškodovanih skupno 24 delavcev.

Ker so bile po dosedanjih ugotovitvah v evidence, ki jih mora družba v zvezi s tem voditi na podlagi zakona, vpisani lažni podatki o številu ur, ki so jih opravili zaposleni, je v obtožbi očitek tudi o storitvi kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1.

Okrožno državno tožilstvo v Kopru je obtožnico vložilo po tem, ko je Delavska svetovalnica maja letos na tožilstvo podala kazensko ovadbo ter naznanila kršitve na škodo zaposlenih v družbi Selea d.o.o. iz Hrpelj in je bil na PU Koper uveden predkazenski postopek, ki se je zaključil konec meseca septembra.  

 

 

Nazaj