Skoči do osrednje vsebine

Aktualno

VDT

Tožilstvo v sodelovanju s policijo izobražuje o kibernetskem kriminalu

Delovna skupina za obravnavo strokovnih in praktičnih vprašanj, povezanih z obravnavo kaznivih dejanj s kibernetskimi elementi, pod vodstvom državne tožilke, vodje Strokovno informacijskega centra na Vrhovnem državnem tožilstvu RS Anite Veternik, je v svoja redna srečanja vključila tudi izobraževanja za tožilce.

Predstavniki Generalne policijske uprave so 3. maja podrobneje predstavili delovanje njihovega Oddelka za operativne informacijsko-komunikacijske tehnologije, 29. maja pa sta predstavnika Sektorja za gospodarsko kriminaliteto, Oddelek za finančno kriminaliteto in pranje denarja, predstavila delo policije na področju spletnih goljufij. Beseda je tekla predvsem o najpogostejših težavah in izzivih, ki jih tožilstvo in policija vsak na svojem področju srečujeta pri svojem delu ter o  možnostih tesnejšega sodelovanja in skupnih izobraževanjih. Gre za zelo aktualno področje, saj številke in posledično tudi škoda, ki jo povzročajo kazniva dejanja s področja kibernetskega kriminala močno naraščajo in predvidoma se bo ta trend nadaljeval tudi v prihodnje. Poseben izziv, med drugim, predstavljajo goljufije organiziranih hudodelskih združbe v tujini, oškodovanci pa so razpršeni po celem svetu.

Delovna skupina ima v načrtu tudi pripravo smernic za državne tožilce, ki bodo služile kot pripomoček pri obravnavi in pregonu kaznivih dejanj z elementi kibernetske kriminalitete, zbor najbolj pogostih vprašanj in dobrih praks s tega področja, razmislili pa bodo tudi o pripravi predlogov za spremembo procesne in materialne zakonodaje (ZKP, KZ-1).

 

Nazaj