Skoči do osrednje vsebine

Aktualno

VDT

Tožilstvo bo, ne glede na pritiske, še naprej delovalo neodvisno in odločno v dobrobit pravne države

Po vrsti odmevnih tožilskih primerov v zadnjem času zoper nekatere vidne nosilce politične in gospodarske moči v Sloveniji, ki so se končali z obsodilnimi sodbami v kazenskih postopkih (na prvi stopnji ali že pravnomočnimi), smo v zadevi Patria soočeni z napovedanimi "političnimi sredstvi" ter političnimi diskreditacijami tožilske organizacije in državnih tožilcev doma in sedaj očitno tudi v tujini.

Politično retoriko o "montiranih procesih" in tožilcih kot "sodelavcih komunističnih tajnih služb" ostro zavračamo in sporočamo, da bo državno tožilstvo, ne glede na pritiske, še naprej delovalo neodvisno in odločno v dobrobit pravne države. Državni tožilci izvajajo kazenski pregon zakonito in strokovno ter se ne opredeljujejo do posameznikov kot osebnosti, temveč do njihovih kaznivih dejanj, ne oziraje se na njihovo politično ali kakršnokoli drugačno pripadnost ali njihov družbeni položaj.

Izrabljanje politične moči in družbenega vpliva posameznikov ter njihovo pričakovanje nedotakljivosti je v kazenskih postopkih popolnoma nesprejemljivo in tudi nečastno. V postopku, v katerem še ni bilo dokončno razsojeno, pomeni takšno ravnanje nedopusten pritisk na organe, ki v njem sodelujejo.

Politične pritiske na pravosodje je treba odločno zavrniti; zlasti pa je to naloga predstavnikov oblasti, ki morajo pravosodju zagotoviti pogoje za delovanje in polno neodvisnost pri izvajanju njegovih nalog.

Vrhovno državno tožilstvo RS

Nazaj