Aktualno

Tožilstvo in policija uspešno nad tihotapce z orožjem

Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije (SDT RS) je v sodelovanju s slovensko policijo in tujimi varnostnimi organi razbilo mednarodno kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s preprodajo orožja.

V obsežni akciji, ki je trajala daljše časovno obdobje, so zasegli več kosov orožja. S prodajo orožja so si člani kriminalne združbe pridobili protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 40.000 evrov. Pridržali so 15 osumljencev, za šest oseb so odredili pripor. Zaseženo orožje je bilo namenjeno kriminalnim združbam Zahodnega Balkana.

Kot je povedala Mateja Jadrič Zajec, višja državna tožilka na SDT RS, so proti posameznim osumljencem daljše časovno obdobje zbirali dokaze s prikritimi in klasičnimi preiskovalnimi ukrepi. Ob zaključku le teh so opravili hišne preiskave; šest osumljencev so privedli pred preiskovalnega sodnika. Po zaslišanju je sodišče za vseh šest oseb odredilo pripor. Tožilstvo je po zaključku predkazenskega postopka zoper 23 oseb vložilo zahtevo za preiskavo pri Okrožnem sodišču v Ljubljani zaradi 78 kaznivih dejanj, ki so povezana s prometom z orožjem po 307 členu KZ-1 in zaradi enega kaznivega dejanja prometa s prepovedano drogo po 186 členu KZ-1.

Člani tihotapske združbe so se ukvarjali s tihotapljenjem orožja iz republik bivše Jugoslavije v Slovenijo. Z njim so trgovali v Sloveniji in ga prevažali tudi v tujino, pri čemer je bil v sodelovanju z italijanskimi varnostnimi organi zasežen transport 12 kosov dolgocevnega in kratkocevnega orožja namenjenega v Barcelono. Gre za trgovanje z veliko količino orožja kategorije A in B, ki ga hudodelske združbe uporabljajo za izvrševanje najhujših kaznivih dejanj.

Tožilstvo sodelovanje s policijo ocenjuje kot zelo uspešno, saj je bila razbita mednarodna kriminalna združba in presekana t.i. balkanska pot.

Nazaj