Skoči do osrednje vsebine

Aktualno

VDT

Izobraževalni tožilski dnevi letos osemindvajsetič

Letošnjega 28. zbora državnih tožilcev, ki poteka 17. in 18. decembra v Portorožu, so se udeležili tudi visoki predstavniki oblasti, med drugim predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in predsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević.

Po pozdravnem nagovoru predsednika Vrhovnega sodišča RS, je predsednica Republike Slovenije, kot osrednja govornica na prireditvi, poudarila izenačenost tožilcev s sodniki ter njihovo neodvisnost, ki je ključnega pomena za učinkovito delovanje pravosodnega sistema, na koncu pa se je vsem zbranim zahvalila za opravljeno delo, ki naj bo uspešno in srčno tudi v prihodnje.

Zbrane je  nagovorili tudi  začasna vodja Vrhovnega državnega tožilstva Republike Slovenije, vrhovna državna tožilka Mirjam Kline, ki je, med drugim, izpostavila prioritete tožilstva v prihodnjem letu, ki se nanašajo predvsem na gospodarsko, korupcijsko kriminaliteto, na okoljsko kriminaliteto, ter na ranljive skupine ljudi; omenila je tudi pomembno spremembo Zakona o državnem tožilstvu. Spomnila je, da je leto 2023 zaznamovalo več dogajanj v okviru državnega tožilstva, pri čemer je na mednarodnem področju izpostavila stike z generalnima državnima tožilcema Avstrije in Hrvaške, ter udeležbo na konferenci generalnih državnih tožilcev držav Zahodnega Balkana v Črni gori, v sklopu katere je bil podpisan Memorandum o sodelovanju na področju odnosov z javnostmi, obisk delegacije Visokega protikorupcijskega sodišča Ukrajine,  uradni obisk Tožilstva Bosne in Hercegovine in  udeležbo na peti mednarodni konferenci na temo Mednarodnega kazenskega sodišča za nekdanjo Jugoslavijo, ter udeležbo na Diplomatski konferenci za sprejetje Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev.

Leto, ki se bliža koncu, je zaznamovalo tudi izvajanje koordinacijskih sestankov na Eurojustu, študijski obisk v zvezi s Hišo za otroke na Švedskem, ter številne konference oziroma mednarodna izobraževanja, ki so se jih udeležili državni tožilci in strokovni sodelavci.  Povezavo na celoten govor začasne vodje Vrhovnega državnega tožilstva Republike Slovenije, vrhovne državne tožilke Mirjam Kline, objavljamo v nadaljevanju.  

Zbor državnih tožilcev je vsakoletno tradicionalno srečanje državnih tožilcev, na katerem, poleg osrednje slovesnosti, poteka tudi obširnejši izobraževalni program v okviru organizacije Centra za izobraževanje v pravosodju (CIP), pod vodstvom začasne vodje Vrhovnega državnega tožilstva RS, vrhovne državne tožilke Mirjam Kline.

Slavnostno prireditev je vodil predsednik Društva državnih tožilcev Slovenije, višji državni tožilec mag. Boštjan Valenčič.

 

Govor začasne vodje VDT RS, vrhovne državne tožilke Mirjam Kline

 

Nazaj