Aktualno

Vodja SDT mag. Harij Furlan o predkazenskem postopku v zvezi z izkoriščanjem tujih delavcev

V četrtek, 28. februarja 2013 je bilo na področju treh policijskih uprav izvedenih več hišnih preiskav. V zvezi s predkazenskim postopkom, zaradi kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril po 1. odstavku 242. čl. KZ-1 ter kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja daril po 1. odstavku 241. člena KZ-1 je vodja Specializiranega državnega tožilstva mag. Furlan ocenil, da je na ravni utemeljenega suma zbranih dovolj dokazov za vložitev zahteve za preiskavo zoper 14 fizičnih in 3 pravne osebe: »Hkrati bom zoper štiri osebe preiskovalnemu sodniku predlagal odreditev pripora, saj so po mnenju tožilstva podane okoliščine, ki opravičujejo odreditev pripora. Ti štirje osumljenci bodo že danes pripeljani pred preiskovalnega sodnika, ta pa bo po zaslišanju odločil o predlogu tožilstva. Cilj osumljencev je bil, da bi pridobili nedovoljeno nagrado tako za posel v zvezi z zaposlovanjem tujih varilcev kot tudi z njihovimi nastanitvami in celo prevozi na delo, kar kaže na njihovo brezkompromisno željo po zaslužku.«

Kot je še povedal vodja Specializiranega državnega tožilstva mag. Furlan, bo tožilstvo poleg storitve kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril oz. sprejemanja daril pri posameznih osumljencih dokazovalo, da njihova ravnanja ogrožajo varnost ljudi, saj je šlo za zavržno obliko ekonomskega izkoriščanja posebej ranljive skupine ljudi, tujih delavcev v gradbeništvu, ki prihajajo po večini iz držav z nižjim ekonomskim standardom, zato da bi zaslužili za golo preživetje.

Mag. Furlan je izpostavil še, da je bilo preiskovanje zahtevno in specifično, dokazi pa se zbirajo tako doma kot v tujini. Skupno sodelovanje Specializiranega državnega tožilstva in Nacionalnega preiskovalnega urada je v tem primeru označil za korektno in profesionalno.

 

Nazaj