Aktualno

Zaprisegli so trije novi državni tožilci

Na ministrstvu za pravosodje so danes zaprisegli trije novi tožilci: Alenka Razpet je postala okrajna državna tožilka na ODT v Ljubljani, Tomaž Bauman je postal okrajni državni tožilec na ODT v Novem mestu, Ivan Pridigar pa okrajni državni tožilec na Ptuju.

Trije novi državni tožilci se pridružujejo razvejani tožilski organizaciji, v katero je vključenih več kot 200 državnih tožilcev.

Kot je v svojem govoru ob zaprisegi dejal generalni državni tožilec Drago Šketa, je postopek izbire novih tožilk in tožilcev, ki ga opravi Državnotožilski svet DTS  zahteven, saj se trudijo  da čim bolj objektivno izberejo najboljše posameznike. "To je dober temelj, da si poleg strokovne rasti, od vsakega novega državnega tožilca  obetamo tudi mladostne zagnanosti, odkrivanja novih, še neuhojenih poti in svežega vetra, ki ga v organizacijo, kot je naša, lahko prinese le mladost."

"Osebno  izmenjavo znanj in izkušenj med starejšimi in mlajšimi generacijami vidim kot pomembno okoliščino, ki pripomore k temu, da neka strokovna organizacija, kot je državno tožilstvo, raste in se razvija. Pomemben del tega procesa je izobraževanje in nenehna profesionalna in strokovna rast vsakega izmed nas. Vodenje tožilcev sem prevzel z mislijo na tožilsko organizacijo, ki bo tudi s pomočjo sposobnih in visoko motiviranih mladih profesionalcev obrnjena v prihodnost, ki prinaša številne nove izzive, kot je denimo kibernetski kriminal. Naloga tožilske organizacije je, da mladim tožilcem - pa ne samo njim - zagotovi stabilno okolje in trden okvir,  v katerem lahko delujejo in se razvijajo s čim manj političnih in vseh ostalih pritiskov. Žal, čisto brez njih ne gre: to je ideal, h kateremu zaenkrat lahko samo stremimo in ki bi bil za zahtevno in specifično delo, kakršno je naše, idealno profesionalno okolje. Zato neodvisnost ni in ne sme nikoli postati prazna beseda," je poudaril Šketa, ki je novim stanovskim kolegom na njihovi profesionalni poti zaželel veliko uspeha in osebnega zadovoljstva.

 

 

 

Nazaj