Skoči do osrednje vsebine

Aktualno

VDT

Znano ad hoc poročilo GRECO o Sloveniji

Skupina držav proti korupciji (GRECO) je na 84. plenarnem srečanju, ki je potekalo v Strasbourgu od 2. do 6. decembra 2019, sprejela ad hoc poročilo (člen 34) o Sloveniji (Greco-AdHocRep (2019) 3) v zvezi s parlamentarno preiskavo, ki sproža vprašanja o delitvi oblasti in bi lahko pomenila kršitev standardov, ki se presojajo v četrtem krogu ocenjevanja.

GRECO se je seznanil z ugotavljanjem ustavno nedopustne politične odgovornosti pravosodnih funkcionarjev, ki pomeni nezakonit poseg v neodvisnost pravosodja. Prav tako se je seznanil s postopanji državnega sveta, državnega zbora, komisije za preprečevanje korupcije, generalnega državnega tožilca in odločitvijo Ustavnega sodišča o začasnem zadržanju izvrševanju parlamentarne preiskave v delu, ki se nanaša na sodnike in tožilce.

Pomemben del četrtega kroga ocenjevanja Republike Slovenije so vprašanja, ki so povezana z neodvisnostjo organov pravosodja, ki so bistvenega pomena za boj proti korupciji. GRECO pri tem opozarja, da bi parlamentarna preiskava lahko vplivala na načelo delitve oblasti in bi pomenila grob poseg v načelo neodvisnosti, pri čemer opozarjajo tudi na spoštovanje tega načela v prihodnjih podobnih postopkih, v katere bodo vpletene vplivne osebe oziroma nosilci politične oblasti.

Več: https://www.kpk-rs.si/2020/02/18/ad-hoc-porocilo-o-sloveniji-odziv-greca-na-uvedbo-parlamentarne-preiskave-v-zadevi-kangler/

Nazaj