Skoči do osrednje vsebine

Mediji

VDT

Aktualno

 • Od 6. do 7. junija 2024 so v Termah Olimia v Podčetrtku potekali tradicionalni Izobraževalni dnevi Vrhovnega državnega tožilstva RS in Društva državnih tožilcev Slovenije, ki sta jih vodila vrhovna državna tožilka Mirjam Kline in višji državni tožilec dr. Boštjan Valenčič.

  Generalna državna tožilka dr. Katarina Bergant se je v uvodnem nagovoru dotaknila predvsem plačne problematike tudi v luči dopolnilne odločbe in sklepa Ustavnega sodišča RS.

  Prvi dan srečanja, ki se je zaključil z občnim zborom Društva državnih tožilcev Slovenije, so udeleženci prisluhnili predavanjem s področja kibernetskega kriminala, sodelovanja državnega tožilstva z Evropskim javnim tožilstvom (EJT) in se seznanili s konkretnim primerom umora, ter s problematiko obravnavanja infekcijskih bolezni v kazenskem pravu. Drugi dan srečanja pa so se zvrstile vsebine s področja delovanja organizacije Eurojust in Posebnega oddelka Specializiranega državnega tožilstva RS; med drugim so se udeleženci seznanili s temami s področja sovražnega govora, izločanja dokazov  in pridobivanja le teh iz tujine,  ter s specifikami komunikacije z orodjem SDI.

   

 • Pred predsednikom Državnotožilskega sveta mag. Harijem Furlanom, je v prisotnosti generalne državne tožilke dr. Katarine Bergant, prisegel novi vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru, višji državni  tožilec Tilen Ivič.

 • Generalna državna tožilka dr. Katarina Bergant se je 26. in 27. maja v Luksemburgu udeležila 15. konference Mreže generalnih državnih tožilcev držav članic Evropske unije (NADAL).

  Udeleženci konference so se seznanili s sodno prakso posameznih državnih tožilstev v državah EU glede hrambe podatkov elektronskih komunikacij in z vplivom le te na nacionalno zakonodajo ter razpravljali o novih evropskih pobudah na področju pravosodja. Tretji vsebinski sklop je bil posvečen Evropskemu javnemu tožilstvu (EJT), s poudarkom na izzivih v boju proti goljufijam EU v sodelovanju z državami članicami ter tretjimi državami.

  Preko videokonference je sodelujoče nagovoril tudi generalni državni tožilec Ukrajine Andriy Kostin.

   

 • Predstavniki Vrhovnega državnega tožilstva pod vodstvom generalne državne tožilke dr. Katarine Bergant, so se na delovnem srečanju s predstavniki Ministrstva za pravosodje RS pod vodstvom ministrice za pravosodje Andreje Katič, dotaknili aktualnih vprašanj, ki zadevajo sodelovanje med institucijama. V ospredju pogovorov je bila razprava o sodelovanju državnega tožilstva v zakonodajnem postopku, zagotavljanje prostorskih pogojev za delo državnih tožilstev, ter aktualna problematika na področju informacijske tehnologije oziroma e-poslovanja. Udeleženci so se dotaknili tudi možnosti reševanja problemov, povezanih s prezasedenostjo zaporskega sistema.