Mediji

Aktualno

 • Danes sta pred ministrom za pravosodje Marjanom Dikaučičem in generalnim državnim tožilcem Dragom Šketo prisegla nova okrajna državna tožilca.

  Ana Toni bo delo opravljala na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani, Željko Breglec pa na Okrožnem državnem tožilstvu v Novem mestu.

  Generalni državni tožilec RS jima je čestital ob prisegi na funkcijo državnih tožilcev ter jima zaželel veliko uspehov na novi in izjemno odgovorni državnotožilski poti.

 • Na slovesnosti ob Dnevu pravosodja v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju so podelili priznanja lanskoletnim dobitnikom za dosežke v pravosodju. Slovesnost je bila novembra 2021 prestavljena zaradi epidemije covid-19.

  Dobitniki priznanj na državnem tožilstvu so:

  Nedica Merlo, okrožna državna tožilka svétnica na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru, vodja zunanjega oddelka v Postojni je prejemnica medalje za življenjsko delo;

  Darko Kežman,  okrožni državni tožilec svétnik na Okrožnem državnem tožilstvu v Celju je prejemnik medalje za izjemne delovne uspehe in prizadevanja;

  Sebastijan Rakovec, vodja službe za informacijsko podporo na Vrhovnem državnem tožilstvu RS je prejemnik medalje za izjemne delovne uspehe in prizadevanja;

  Ivanka Švab, vodja Urada na Okrožnem državnem tožilstvu v Celju, v pokoju od 1. 8. 2021, je prejemnica medalje za izjemne delovne uspehe in prizadevanja;

  Jožefa Drmaž, vodja Vpisnikov na Okrožnem državnem tožilstvu v Krškem, v pokoju od septembra 2021, je prejemnica medalja za življenjsko delo na področju pravosodja.

 • Na slovesnosti ob odprtju sodnega leta 2022 je generalni državni tožilec Drago Šketa javnost med drugim seznanil s prioritetami in pomembnejšimi izzivi državnega tožilstva. Prioriteti dela državnih tožilcev v letu, ki je pred nami, sta med drugim nadaljevanje procesa digitalizacije in prizadevanja za izpopolnitev kadrovskega manjka na državnih tožilstvih.  

  Generalni državni tožilec je v svojem govoru obsodil tudi agresijo na Ukrajino in prisotne seznanil s svojim pismom podpore tožilskim kolegom, ki so se znašli v vojni.  

 • Na Vrhovnem državnem tožilstvu RS obsojamo agresijo na samostojno in suvereno Ukrajino in se zavzemamo za reševanje konfliktov po mirni poti. Ob tem izražamo polno solidarnost in podporo vsem prebivalcem Ukrajine ter obžalujemo nasilje, še posebej, ko to privede do človeških žrtev in humanitarne katastrofe.

 • V nadaljevanju objavljamo obširna pojasnila v zvezi z obiskom generalnega državnega tožilca Draga Škete na sedežu Evropskega javnega tožilstva v Luksemburgu dne 27. 1. 2022 ter pojasnila o obisku generalnega državnega tožilca Draga Škete v Ruski federaciji od 11. do 13. januarja. Prilagamo tudi pismo generalnega državnega tožilca Draga Škete evropski glavni tožilki Lauri Kövesi ter Program sodelovanja.

   

 • Generalni državni tožilec Drago Šketa je na povabilo glavne evropske tožilke Laure Kövesi obiskal Evropsko javno tožilstvo (EJT), kjer se je med delovnim obiskom podrobneje seznanil z operativnimi dejavnostmi EJT in s podporo, ki jo le ta zagotavlja evropskim delegiranim tožilcem. Med obiskom v Luksemburgu je generalnega državnega tožilca sprejel tudi predsednik Sodišča EU Koen Lenaerts.

   

   

 • Na Državnotožilskem svetu sta pred predsednikom Igorjem Lučovnikom in ob prisotnosti generalnega državnega tožilca Draga Škete prisegla vodji Okrožnega državnega tožilstva v Kranju, višja državna tožilka Marinka Marija Jeraj in vodja Okrožnega državnega tožilstva v Krškem, višji državni tožilec Robert Renier.