Kontakt

Erika Repovž, svetovalka za odnose z javnostmi
E-mail: erika.repovz@dt-rs.si

Sporočila za javnost

Tinka Berk in Tamara Karba sta novi okrajni državni tožilki na ODT v Mariboru

Na ministrstvu za pravosodje sta zaprisegli Tinka Berk in Tamara Karba, ki sta postali okrajni državni tožilki na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru.  

Več

Izjava VDT RS ob odredbi DZ za parlamentarno preiskavo v zadevi Kangler

Na VDT zagovarjamo stališče, da je neodvisno pravosodje, ob upoštevanju vladavine prava, eden od bistvenih postulatov sodobnih demokratičnih držav. Kot smo že večkrat poudarili, ima nespoštovanje pravne države, ki temelji na ustavnem načelu delitve oblasti, lahko resne negativne posledice, ne le na notranjem, ampak tudi na mednarodnem področju, kar med drugim potrjuje takojšnji odziv Greca že ob možnosti, da bi se ustanovila parlamentarna preiskovalna komisije. Le ta je z današnjim dnem dokončno dobila zeleno luč za preiskovanje politične odgovornosti pravosodnih funkcionarjev, ne oziraje se ne na proteste številnih akterjev v pravosodju, ne na opozorilo zakonodajno pravne službe državnega zbora o nezakonitosti tovrstnega ravnanja, ki naj bi presegalo pristojnosti DZ in kršilo ustavna določila.
Na VDT smo nad takšno odločitvijo razočarani, saj nam vzbuja dvom o spoštovanju in uresničevanju najvišjih načel, ki so zapisana v Ustavi, hkrati pa se zavedamo posledic, ki jih imajo tovrstna ravnanja za ugled Slovenije v mednarodni skupnosti. Menimo namreč, da gre za politični proces zoper sodnike in tožilce.

Več

Generalni državni tožilec RS na obisku pri Generalnem državnem tožilcu Ruske federacije

Generalni državni tožilec Drago Šketa se je od 2. do 4. julija mudil na uradnem obisku v Moskvi, kjer se je sestal z Generalnim državnim tožilcem Ruske federacije Jurijem Čajko. 

 

Več

Generalni državni tožilec na mednarodni konferenci predsednikov vrhovnih sodišč in generalnih državnih tožilcev  

 

Generalni državni tožilec Drago Šketa se je od 24. do 26. junija v Budvi udeležil konference predsednikov vrhovnih sodišč in generalnih tožilcev. 

Več

Izjava VDT RS glede zahteve Državnega sveta za uvedbo parlamentarne preiskovalne komisije

Na Vrhovnem državnem tožilstvu RS z zaskrbljenostjo spremljamo zahtevo Državnega sveta RS za uvedbo parlamentarne preiskave za ugotovitev domnevnih zlorab v pravosodju ter domnevnega nezakonitega vodenja evidenc v Policiji.

 

Več

Izobraževalni dnevi državnih tožilcev Slovenije in Vrhovnega državnega tožilstva RS

V Radencih potekajo 13. in 14. junija tradicionalni Izobraževalni tožilski dnevi v organizaciji Društva državnih tožilcev Slovenije in Vrhovnega državnega tožilstva RS.

 

Več

 

Spoštovani,

vabimo vas, da izpolnite obrazec in se naročite na naša sporočila za javnost.

Izračunajte 8 plus 3.

Pogoji obdelave osebnih podatkov